Õppisime lihtsa pärmitaigna valmistamist ja et lihtsate vahenditega saab maitsva ja toitva suupiste.
Klassikalised lihapirukad
Koostisosad
Pärmitainas:
1 klaas piima
25 g pärmi
1/2 tl soola
1 sl suhkrut
1 muna
400-450 g jahu
30 g võid
Pintseldamiseks 1 muna
Täidis:
500 g hakkliha
2 sibulat
1 muna
1 sl hapukoort
Sool
Valmistamine
Lahustada pärm soojas piimas, lisada sool, suhkur, lahtiklopitud muna, sõelutud jahu; sõtkuda. Enne sõtkumise lõppu lisada pehme või. Sõtkuda seni, kuni tainas tuleb nõu küljest kergesti lahti. Panna 30-45 minutiks rätiku alla kerkima.
Valmistada täidis. Pruunistada pannil hakkliha ja sibul, maitsestada soolaga. Lisada lahtiklopitud muna ja hapukoor.
Tainas rullida 3-4 mm paksuseks. Lõigata taignast paraja suurusega ruudud ja tõsta neile keskele hakklihatäidis ja vormida pirukateks. Aseta pirukad ahjuplaadile pintseldada lahtiklopitud munaga ja küpsetada 200 kraadi juures, kuni pirukad on kuldpruunid. Parimad on ahjusoojad pirukad.