Jõustavad vahepalad Türilt – Türi Põhikool

Seekord küpsetasime kolme sorti vahepalasid ja lisaks valmisid näkileivarullid pasteedi ja lehtsalatiga ning joogiks spinatismuuti. Esikohale seame paljude lemmikuks osutunud seemne-näkileivad.

Jõustavad vahepalad Türilt

Koostisosad

Seemne-näkileivad

2 dl jahu
0,75 dl päevalilleseemneid
0,5 dl seesamiseemneid
0,5 dl kõrvitsaseemneid
0,5 dl chia-seemneid
1 tl soola
2,5 dl keeva vett
0,5 dl oliiviõli

Müslilõigud

4 dl neljaviljahelbeid
4 sl päevalilleseemneid
4 sl linaseemneid
75 g kreeka pähkleid
100 g võid
1 dl pruuni suhkrut
4 sl mett
1 tl kaneeli
75 g kuivatatud ploome
75 g rosinaid

Näksikud köömnete ja seesamiseemnetega

125 g rukkijahu
1 tl jahvatatud köömneid
65 g võid
100 g hapukoort
½ tl soola
1 sl köömneid
1 sl seesamiseemneid
2 sl piima

Spinatismuuti

½ tassi maitsestamata jogurtit
1 tass piima
2 tassi spinatilehti
1 banaan

Valmistamine

Sega jahu seemnete ja soolaga. Lisa kuum vesi ja õli. Sega taignaks ja lase 20 minutit seista.
Tõsta taigen ahjuplaadi suurusele küpsetuspaberile. Kata teise küpsetuspaberiga ja rulli taigen kahe küpsetuspaberi vahel võimalikult õhukeseks. Eemalda pealmine paber ja tõsta näkileib koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta 150 kraadi juures 45-60 minutit.
Meie tõstsime leiva välja enne pruunistumist ja lõikasime sellest korrapärased leivakesed.
Võib lasta näkileival ahjus pruunistuda ja krõbedaks minna, siis saab enne söömist murda vabakujulised palad. Tavalise jahu asemel võiks kasutada maisi- või toortatrajahu.

Neljaviljahelbed, seemned ja hakitud pähklid segada ja vormis ahju panna, röstida umbes 10 minutit 160 kraadi juures.
Potis kuumutada või ja suhkur, segada ühtlaseks.
Tõsta pott pliidilt ja lisada juurde mesi, ahjus röstitud seemnesegu, rosinad, tükeldatud ploomid ja kaneel. Segada.
Tõsta segu kandilisse vormi (20 cm), pealt tihedalt kokku suruda.
Küpsetada 160 kraadi juures umbes 40 minutit.
Enne lahti lõikamist jahutada.

Jahust, jahvatatud köömnetest, hapukoorest ja soolast segada taigen ja panna 20 minutiks külma.
Taignast vormida kangikesed, need veeretada piimas, seejärel köömnetes või seesamiseemnetes ja asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Näksikuid küpsetada 180 kraadi juures umbes 30 minutit.

Õppisime, et kui miski jääb kogemata poenimekirja lisamata või neid poes ei ole, ei maksa sattuda paanikasse vaid asendada loovalt üks jahusort teisega, ühtede seemnete asemel võtta veidi rohkem teisi (ja piima asemel sobib hädapärast ka vesi).
Aitasime üksteist sujuvalt erinevate tööprotsesside juures.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here