Õpilastele jagati retsept, õpilased jagati tööde kaupa ära ning asuti asja kallale. Õpilased lugesid retsepti iseseisvalt ning täitsid ülesandeid iseseisvalt. Alaska magustoidu juures oli abiks juhendaja.
Kuna Kala ei ole laste menüüs kõige meelsamini, siis leiame, et see peab hästi maitsema ning antud retseptiga ei ütle ükski õpilane kalale “Ei”.
Videos on täpsemalt näha õpilaste tegevused. Tervislikult toitumine tähendab, et tuleb süüa kõike piisavalt, kala, köögivilju ja kindlasti ei pea ka magustoidust loobuma. Oluline on, et toidu valik oleks tasakaalustatud ning päevakavas oleks vähemalt kolm põhitoidukorda ning ka vahepalad.
Antud töös õpilased õppisid kaudselt või ise läbi proovides:
* Kala fileerima, luid eemaldama
* Tükeldama
* Vahustama
* Praadima
* Toitu taldrikule serveerima
* Küpsetama
* Maitsestama
* Mõõtma
* Enda järelt koristama jne.
Lõhe kartuli-spinati püreega
Koostisosad
• 1 tk jahutatud lõhe
• Kooritud kartul 1kg
• Või 50g
• Piim 200 ml
• Pakk beebispinati
• Kirsstomat pakk
• Avokaadot
• Kurki
• Oliiviõli
• Sool
• Pipar
• 1 liiter jäätist.
• 1 sl suhkrut
• 1 sl nisujahu
• 4 muna
• 150 g suhkrut
Kartuli püree spinatiga
• Kooritud kartul 1kg
• Või 50g
• Piim 200 ml
• Pakk beebispinati
Salat
• Kirsstomat
• Avokaado
• Kurk
• 500 hapukoor
• Mugulsibul 1 tk
• Punt rohelist sibulat.
JÄÄTISETORT KÜPSETATUD ALASKA
1 liiter jäätist.
Põhi:
• 1 muna
• 1 sl suhkrut
• 1 sl nisujahu
Beseekate:
• 3 munavalget
• noaotsaga soola
• 150 g suhkrut
Valmistamine
Praetud lõhe
1 tk jahutatud lõhe
1. Fileerida ja eemaldada luud
2. Lõigata parajad portsionid
3. Pannil praadida naha pool krõbedaks
4. Küpseta 180 kraadises ahjus valmimiseni
Kartuli püree spinatiga
1. Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees kuni on pehmed.
2. Purusta kartulid kasutades pudrunuia või pressi.
3. Soenda piim ja või.
4. Tükelda spinat väiksemaks
5. Sega hulka või ja piim. Seejärel spinat. Maitsesta
Salat
1. Tükelda koostisosad.
2. Maitsesta soola, pipra ja oliivõliga ja sega omavahel
JÄÄTISETORT KÜPSETATUD ALASKA
Vooderda kauss seest toidukilega.
Tõsta jäätis kaussi ja vajuta tihedaks.
Tasanda pealt ning kata toidukilega.
Tõsta mõneks ajaks sügavkülma tagasi.
Jäätis peab olema enne küpsetamist täiesti kõva ja jäätunud.
1. Biskviitpõhja valmistamiseks vahusta muna ja suhkur kohevaks heledaks vahuks.
2. Sõelu sisse nisujahu ja sega lusikaga tainast õrnalt tõstes segamini.
3. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.
4. Määri nii küpsetuspaber kui vormi servad 1 cm ulatuses võiga, nii eemaldub biskviit hiljem paremini. Vala tainas vormi.
5. Küpseta põhja 200-kraadises ahjus u 8 minutit, kuni kuldne.
Lase täielikult jahtuda. Kui sobivat ümmargust vormi pole, võid biskviitpõhja küpsetada ka väikesel plaadil, lõika ta hiljem sobivaks.
Lõika biskviitpõhi jäätise mõõdu järgi, see jääb jäätisetordile põhjaks
1. Vahusta munavalged noaotsa soolaga pehmeks valgeks vahuks.
2. Vahusta edasi, lisades kolmes jaos suhkur, iga lisamise järel paar minutit vahustades.
3. Valmis besee peab olema läikiv ja vormitav.
1. Pane ahi 250 kraadi peale sooja.
2. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
3. Tõsta sellele biskviitpõhi.
4. Võta sügavkülmast jäätis.
5. Eemalda see toidukilet kasutades kausist ja keera tagurpidi parajaks lõigatud biskviitpõhjale.
6. Määri beseemass kiiresti koogile, nii et ta on üleni, kuni biskviidi alumise ääreni, kaetud ja kusagile ei jää tühimikke. Võid lusikaseljaga teha beseele kaunistuseks tippe.
7. Tõsta ahjuplaat 250 kraadini eelkuumutatud ahju alumisele siinile ja küpseta umbes 5 minutit, kuni besee on kergelt pruunistunud.
Väga äge, kuidas lapsed lihtsa ja jõukohase retsepti kauniks ja tervislikukd roaks valmistasid
Nii lahe 🍓🍓