Võis praetud siiakala filee-mahe rukkileiva burger ja punase läätse salatiga, Siiakala Äkine, praetud toortatraleiva ja ürdivõiga – Paikuse Avatud Noortekeskus

Paikuse Avatud Noortekeskus
rimi retsepti meistriklass logo

Võis praetud siiakala filee-mahe rukkileiva burger ja punase läätse salatiga, Siiakala Äkine, praetud toortatraleiva ja ürdivõiga – Paikuse Avatud Noortekeskus Kokandusring Trühvel

Reeglina sisaldab kala sinu tervise heaks kõike head: valke, vitamiine ja mineraalaineid, kasulikke rasvu jpm. Kalasõbrad saavad kiidelda hea annuse oomega-rasvadega, mida nende toidulaual ohtralt leidub. Eriti hea oleks, kui kala jõuaks sinu taldrikule vähemalt kolmel korral nädalas. Häid rasvu karta ei tasu ja just neid on kalades palju, peamiselt oomega-3-rasvahappeid. Lisaks leiab kalast ka A-, E-, B1-, B6-, B12- ja D-vitamiini ning mineraalaineid, nt kaaliumit, kaltsiumit, fosforit, seleeni ja joodi. Kõik need on hädavajalikud tugeva tervise jaoks, et kaitsta organismi.
Noored õppisid kala puhastama,praadima maitsestama ja sööma ning õppima tundma mis mineraalaineid ja vitamiine kala sisaldab.

Võis praetud siiakala filee-mahe rukkileiva burger ja punase läätse salatiga

Koostisosad

1 Siiakala filee
1 spl võid
sool,pipar
sidrun
värsket tilli
2 viilu Mahe jahust valmistatud rukkileib või omal soovil maitsev leib

Salat:
Salatisegu
Kirsstomatid
Punased läätsed
sool,pipar
oliiviõli

Valmistamine

Alustuseks võiks valmistada salati mis läheb praetud leiva vahele. Pane keema vesi ja natuke hiljem lisada sool. Kui vesi keeb siis lisada punased läätsed ja keeta 10 minutit ning valada sõelale ja jahutada maha. Samal ajal kui läätsed jahtuvad saab salatisegu kaussi panna ja sisse tükeldada omale meeldiva suurusega kirsstomatid. Kui läätsed on jahtunud, siis võib lisada ka need juba salatile juurde ja maitsestada soola, pipra, oliiviõliga. Jätta salat ootele ning valmistada järgmised asjad
Aseta pann pliidile ja lase kuumaks minna. Lisa pannile natuke võid ja prae kaks leivaviilu mõlemalt poolt üks minut ja võta pannilt. Puhasta pann paberrätiga, et sinna ei jääks leivapuru.
Et kala väga maitsev tuleks, lisada või kuumale pannile ja lasta ära sulada. Kui või on sulanud siis ongi aeg asetada superstaar siiakala filee pannile ning prae mõlemalt pool paar minutit ja lisa sool, pipar ning pigista natuke värsket sidrunimahla.
Ja ongi aeg kokku panna omale sobiv, mahe rukkileiva burger. Meie serveerisime sedasi, et oleks hea ka silmale vaadata. Algul panime leiva alusele, siis lisasime natuke salatit, see järel praetud siiakala filee ja uuesti salatit ning uuesti võis praetud leiba. Kaunistasime sidruni chipsiga

Siiakala Äkine, praetud toortatraleiva ja ürdivõiga

Koostisosad

1 Värske puhastatud Siiakala
Punane sibul
soola
suhkru natuke
tilli
pool sidrunit
Tatraleib
Taluvõi
omale meeldivat maitserohelist

Valmistamine

Äkine on vana kalurite kalasoolamise viis. Kõige paremat äkist saab teha ainult väga värskest kalast, parim saab äsjapüütud kalast.. Eestis elab merisiig kõikides rannikuvetes ning Pärnu ja Narva jões.

Kuidas valmistasime: Kuna oleme Mere ääres elavad noored, siis ka meist osa söövad toorest kala, meie vanematest ei räägigi kes seda ainult sööksidki.
Valmistasime siis Siiakala järgmiselt: fileerisime kala fileerimisnoaga ning asetasime lõikelauale, et nahapool jääks alla poole, lauale kuhu raputasime soola ja suhkrut, et kalaluid hiljem paremini kätte saada.
Lasime kalal pool tundi maitsestuda, siis eemaldasime ära luud ja eemaldasime naha. Edasi tükeldasime filee väikseteks tükkideks et oleks mugav kokku segada ja panime kaussi, kuhu lisasime ka väikseteks tükkideks tükeldatud sibula kuubikud. Seejärel segasime kokku ja maitsesime üle kas on vaja lisada soola ja pipart ning sidrunimahla. Kui oli üle maitsestatud siis jätsime 5 minutiks maitsestuma ja sellele ajal praadisime tatraleiva võis krõbedaks ning tegime kiire ürdivõi kuhu siis lisasime 2 spl võid ning näpuotsaga soola ja peeneks hakitud tilli ja segasime korralikult läbi. Määrisime leivale natuke ürdivõid ja panime leiva taldrikule, kuhu ka panime värske siiakala äkise. Kõrvale lisasime ka tomatit
ja lehtsalatit. Mega hea tuli 😀

Tegime kaks toitu Siiakalast, kuna ei suutnud otsustada mida võtta või jätta 😀 aga mõlemad toidud tulid mega maitsvad. Toitu maitsesid palju inimesed ja oldi väga rahul. Nendes toitudes on palju mineraalaineid ja vitamiine, kiudaineid ja kasulikke rasvu. Soovitame kindlasti süüa kala.

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here