Puidust mänguasjad- mida nad lastes eriliselt arendavad?

Puidust mänguasjad on saanud lastevanemate seas üha eelistatumateks mänguasjade ostudeks. Väidetavalt on need lapse arengule kasulikumad, kui plastist mänguasjad. Esialgu võib see väide siiski natuke selgusetuks jääda. Mida need õigupoolest lastes siiski arendavad?

Fantaasia ja loomingulisus

Tavaliselt öeldakse, et puidust mänguasjad on tagasihoidlikuma ja lihtsama disainiga. See pole päris tõsi – vabalt võib leida ka detailirohkeid lelusid. Samas ei saa aga eirata seda, et suur osa puidust mänguasju on siiski lihtsa vormiga ja see on taotluslik valik.

Üldisel ja lihtsal vormil on oma selge eelis – ese võib olla ükskõik mis asi! Punane kera rohelise lehega on reeglina ikkagi õun. Lihtne puidust kera võib olla aga õun, apelsin, pall, kristallkuul või taignapall enne rullima asumist. Ükskõik, mis laps välja suudab mõelda, mänguasi võtab vastava rolli. Ostusoovitus: ajatud klotsid Smiki

Lihtsakoelise väljanägemisega mänguasjad lubavad lapse mängul vabamalt kulgeda. Kui vaja, saab mänguasjale uue rolli anda ja mäng jätkub ilma pausita. Ja kuna puidust mänguasi on reeglina ka vaikne mänguasi, on lapse enda asi mängule hääli lisada, laulda või rääkida.

Motoorilised oskused

Puit ei ole sedavõrd kerge materjal nagu plast. Mõnes mõttes tundub see häiriv, aga tegelikult on see hoopis kasulik. Raskem kaal ning ebaharilik kuju tähendavad seda, et laps peab nendega mängimiseks pisut rohkem pingutama, mõtlema ja erinevaid variante katsetama. Tänu sellele areneb nii jämemotoorika kui ka peenmotoorika.

Tugevama materjali tõttu on puidust mänguasjad ka vastupidavamad ja seeläbi turvalisemad. Plastist mänguasjadel kipub osade ja detailide murdumine kergelt tulema. Sellise osakese allaneelamine võib aga väga kurvalt lõppeda ja isegi kui laps enam mänguasju suhu ei pista, siis murdunud plastservaga võib endale valusalt haiget teha. Klotsid, püramiidid sobivad ideaalselt ka beebidele. Pere ja kodu artikkel: Parimad mänguasjad beebidele

Mitmekesi mängides arendab sotsiaalseid oskusi

Paljud tänapäeva mänguasjad on lapsele suurepäraseks mängukaaslaseks. On beebinukke, mis nutavad, pissivad ja nõuavad süüa. On mänguloomi, millele vajutades hakkab mänguasi lapsega suhtlema või mõnda laulu laulma, millele laps saab kaasa laulda. Mõnes mõttes on see ideaalne lahendus – lapsel on mängukaaslane alati võtta!

Samas, kuigi lapse ja mänguasja vahel toimub suhtlus ja laps võib armastada nendega üksinda mängimist, ei paku ükski mänguasi samasugust suhtluskogemust nagu teise inimesega koos mängimine. Lihtsad mänguasjad, mis ei suhtle lapsega, julgustavad last arendama oma kujutlusvõimet ja-või endale ka reaalset mängukaaslast otsima.

Kellegi teisega koos mängimine arendab suhtlemisoskust igas mõttes – kuidas kulgeb mäng siis, kui on kaks eri isiksust ja nende soovid? Mil moel lahendada vaidlusi – üks tahab puidust klotsidest garaaži ehitada, teine maja. Tänu suhtluskogemusele võidakse jõuda kokkuleppele, et koos ehitatakse garaažiga maja. Kes millise rolli võtab, kes millist häält teeb ja rohkemgi veel.

Teiste inimestega suhtlemine nõuab õppimist ning ühiselt mängimine on selleks suurepärane variant. Ning puidust lelud ei kõla endiselt atraktiivselt? Siis võib koos mängimiseks valida ka erinevaid lauamänge, mis sobivad kogu perele. Tõsi küll, lauamängude puhul peab laps olema nii natuke vanem, kui puitklotsidega mängimiseks. Mõned populaarsete lauamängude soovitused asuvad sellel lingil.

Puidust mänguasjad pole ilmaasjata läbi sajandite kestnud. Kuna puit kestab kaua, saab sellest kasu nii loodus kui ka vanema rahakott. Selle asemel, et osta iga natukese aja tagant kas purunenud või igavaks muutunud lelu asemele uus, tasub soetada algul kallimana tunduv puidust mänguasi, mida saab kasutada miljonil erineval moel ja mis võib kesta läbi mitme põlve. Nüüd on veelgi selgem, mis on puidust mänguasjade eelised teiste materjalide ees ja seda ei tasuks tähelepanuta jätta.

 

 

 

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here