“Kõigevaba” banaanileib – Varbla Kool
Valisime aprillikuu retseptiks nn kõigevaba banaanileiva, sest saavad süüa ka toidutalumatud, kellele ei sobi gluteeni, laktoosi ja/või kaseiini sisaldavad toidud. Tegemist on magusa küpsetisega. Saime teada, et kooki saab teha ka ilma piima, võid ja nisujahu kasutamata, kuid et toidutalumatutele sobivad toiduained on päris kallid.
Koostisosad
4 suurt banaani (mida küpsemad seda parem)
110 g Voimixi
200 g vahtrasiirupit
2 muna
120 g Schäri bread mix jahu
1 tl söögisoodat
½ tl soola
1 tl vaniljesuhkrut
175-200 g tumedat šokolaadi
120-140 g pähkleid (sarapuu-, makadaamia- või pekaanipähkleid)
Valmistamine
• Soojenda ahi 175 kraadini. Püreesta (või tambi) kooritud banaanid ühtlaseks massiks. Väikesed tükid võivad jääda, sellest pole midagi.
• Sega hulka siirup ja sulatatud kookosrasv/margariin. Vaata, et rasvaine ei oleks kuum.
• Seejärel vispelda hulka munad.
• Sega teises anumas kokku jahu, sooda, sool ja vaniljesuhkur ning vala banaanisegusse.
• Riivi šokolaad ja purusta pähklid ning lisa segule.
• Vala segu rasvainega määritud leivavormi ning küpseta 175 kraadi juures 55 minutit. Kasuta võimalusel pöördõhuga režiimi.
• Lülita ahi välja ja jäta 15 minutiks ahju.
• Eemalda leib vormist, kui on täielikult jahtunud.
Hea on pärast säilitada külmikus.