Meie tervislik vahepala – Tõrva Gümnaasium

Vahepalaks mõtlesime kõigepealt midagi teistsugust teha. Bataati Eestis väga palju ei sööda, samas on tegemist maitsva ja toitva viljaga. Krõpsud meeldivad noortele alati, seega miks mitte teha pisut tervislikum versioon asenduseks tavalistele kartulikrõpsudele. Krõpsude tegemisel tuleb olla tähelepanelik, sest need kippusid küpsemise lõpus kergesti kõrbema minema. Samas arvasid paar õpilast, et tumedamad krõpsud olidki maitsvamad. Bataat oli paljudele üllatav mugul, eriti just oma magususe tõttu (bataati tuntakse ju ka maguskartuli nime all). Krõbedaks küpsetatuna tegi see silmad ette enamusele poes müüdavatele kartulikrõpsudele.
Mõnikord juhtub, et päev on väga kiire ning näiteks kooli ja trenni vahel ei jõua korralikku einet süüa.
Tavaliselt sirutub siis käsi šokolaaditahvli või küpsiste järele. Märksa parem variant on müslibatoonid, mida kaubanduses on võimalik väga erinevaid leida. Kõige etem on müslibatoonid aga ise teha. Sellisel juhul on kindlalt teada, mida ja kui palju need sisaldavad ning koostist saab alati muuta vastavalt enda maitse-eelistustele. Need on kindlasti tervislikum asendus šokolaadile ning täisterakaerahelvestest saadavad süsivesikud annavad energiat palju pikema aja jooksul kui suhkrust saadavad. Meie poolt välja pakutavas retseptis on müslibatoonidesse lisatud riivitud õuna, mis ühelt poolt toimib siduva ainena ja samas teeb näksi värskemaks ja kergemaks. Mee kogust võib vastavalt oma soovile muuta, meie retsepti katsetades mett üldse ei pannud, sest ühel meie kaaslasel on allergia. Ilma lisatud magusaineteta tulid müslibatoonid ka täitsa piisavalt magusad ning väga mõnusad.

Bataadikrõpsud

Koostisosad

1 suur bataat
oliiviõli
meresoola
kuivatatud maitserohelist (tüümian, pune, basiilik)

1 suur õun
100 g kuivatatud datleid
100 g kuivatatud ploome
1,5 dl kuuma vett
100 g mett
200 g täisterakaerahelbeid
50 g kõrvitsa- või päevalilleseemneid
100 g kuivatatud jõhvikaid

Valmistamine

Pese ja koori bataat. Lõika õhukesteks viiludeks või tõmba aedviljakoorijat kasutades õhukesed laastud. Soojenda ahi 200 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, laota sellele bataadiviilud, pintselda oliiviõliga ja puista peale maitseained. Küpseta bataadiviile ahjus kuni need on krõbedad. Sega aeg-ajalt ja küpsemise lõpus tasub üsna hoolas olla, et bataat kõrbema ei läheks. Küpsetamise aeg sõltub bataadiviilude paksusest.
Maitsevad hästi niisama ja ka dipikastmega.

Pese ja koori õun ning riivi jämeda riiviga.
Datleid ja ploome leota kuumas vees umbes 10 minutit. Aseta ploomid ja datlid (eemalda datlitelt kindlasti kivid) blenderisse, lisa mesi ja natuke vett ning purusta.
Sega omavahel kaerahelbed ja seemned, lisa riivitud õun, datli-ploomi püree ja kuivatatud jõhvikad. Tõsta segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi ja suru ühtlaseks. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Lõika paraja suurusega kangideks ja lase seejärel täielikult jahtuda.
Mee kogust varieerides saab muuta müslibatoonide magusust, mee võib üldse ära jätta.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here