Porgandi-kaerahelbe küpsised – Tartu Loodusmaja

Kuna vahepala peaks olema selline, mis ei oleks liiga toitev, kuid samas piisavalt toitev, et nälg eemal hoida kuni järgmise toidukorrani, siis otsustasime teha porgandi-kaerahelbe küpsiseid, millesse on peidetud riivitud porgand, kookoshelbed, kuivatatud jõhvikad ning täistera kaerahelbed. Neid on lihtne transportida ja mõnus hammustada, sest nad muutuvad jahtudes krõbedaks.
Porgandi-kaerahelbe küpsised osutusid nii heaks, et isegi küpsiseid mitte armastavad inimesed kiitsid kui maitsvad need on. Küpsised sisaldavad palju kiudaineid, mis hoiavad kaua kõhu täis ning magus on tasakaalustatud hapukate kuivatatud jõhvikatega.
Konkursitöö käigus õppisime ühikuid teisendama, arendasime koostöö tegemise oskusi, kannatlikkust ja tiimi juhtimise oskust.

Porgandi-kaerahelbe küpsised

Koostisosad

1 pakk toasooja võid (200g)
250 ml pruuni suhkrut
2 muna
1 tl vanilje ekstrakti või 2 tl vanilje suhkrut
375 ml täistera nisujahu
1 tl söögisoodat
1 tl kaneeli
1/2 tl soola
250 ml riivitud porgandit
125 ml kookoshelbeid
125 ml kuivatatud jõhvikaid
500 ml täistera kaerahelbeid
1 apelsini riivitud koor

Valmistamine

• Eelkuumuta ahi 175°.
• Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga (sellest kogusest saab u 4 plaaditäit
küpsiseid).
• Sega suures kausis suhkur ja toasoe või seni kuni segu on mõnusalt õhuline.
• Lisa ükshaaval munad ja vanilje ekstrakt ning sega kuni on tekkinud ühtlane
mass.
• Eraldi kausis sega kokku kuivained: jahu, sooda, kaneel, sool. Vala kuivained
võisegule ja sega ühtlaseks.
• Lisa taignale riivitud porgand, kookoshelbed, kuivatatud jõhvikad, apelsini
koor, kaerahelbed ning sega kätega küpsisemass ühtlaseks.
• Vormi 1 tl jagu segu pallikeseks ning vajuta küpsetusplaadil veidi
lamedamaks. Küpsised vajuvad laiali, mistõttu ei tasu liiga palju küpsiseid
ühele plaadile panna.
• Küpseta 13-15 minutit kuni küpsised on kuldpruunid.
• Lase täielikult jahtuda (küpsised on ahjust tulles pehmed, kuid tahkuvad
jahtudes).

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here