Variatsioonid bataadist – Heimtali Põhikool
Toitlustusringi õpilased istusid ühise laua taga ning arutlesid, millised võimalused on kasutada bataati toidu valmistamisel. Pika arutelu tulemusena otsustati maguskartuli-spinatisupi, mesiste bataadikrõpsude, täidetud bataadi kasuks.
Maguskartuli-spinatisupp peekoniga
Koostisosad
retsept 1-le
bataat ehk maguskartul 100g
kartul 40g
sibul 60g
vesi 250g
soola, pipart
spinat 100g
sulajuust 50g
peekoniviil 20g
soola, pipart
Valmistamine
Koori kartul, bataat ja mugulsibul ning lõika köögiviljad väiksemaks. Pese spinat. Pane keema soolaga maitsestatud poolega vee kogusest kartul, bataat ja pool sibula kogusest. Teise potiga pane keema spinat, ülejäänud sibul koos ülejäänud soolaga maitsestatud poole veega kogusest. Keera peekoniviil roosiks ning küpseta ahjus 180 kraadi juures u 10 minutit. Keeda spinatit u 10 minutit, püreesta saumiksriga. Lisa sulajuust ja keeda vaiksel tulel kuni juust on sulnud. miatsest soola, ja pipraga.Teises potis keeda pehmeks köögiviljad ning püreesta ning maitsesta. Mõlemad supid võib soovi korral ajada läbi sõela, et konsistents jääks ühtlasem. Serveeri supp kahevärvilisena ja kaunista peekoniroosiga.
Bataadikrõpsud (soolased)
Koori, pese bataat. Lõika lainelise mandoliniga bataati iga lõike järel keerates 90 kraadise nurga all õhukesteks vahliviiludeks. Fritüüri bataat ja maitsesta soolaga või sega bataadiviilud oliivõli ja soolaga ning küpseta ahjus 220 kraadi juures.
Täidetud bataat
Koostisosad
Bataat 100g
sulajuust 50g
suitsukana 50g
tilli, soola, pipart
Valmistamine
Koori Bataat ja lõika 2-3cm paksusteks viiludeks. Sega kokku sulajuust ja kuubikuteks lõigatud suitsukana. Maitsesta tilli, soola ja pipraga. Lao bataadilõigud ahjuplaadile ning küpseta neid 200 kraadi juures u 10 minutit. Pane bataadile peale suitsukana-sulajuustusegu ning küpseta veel u 10 minutit.
Mesised bataadikrõpsud
Valmistamine
Magustoiduks või magusaks vahepalaks on head ja lihtsad bataadikrõpsud vahtrasiirupiga. Selleks pese ja koori bataat. Viiluta bataat mandoliiniga õhukesteks viiludeks. Sega vahtrasiirupiga. Küpseta ahjus 220 kraadi juures u 10 minutit.
Head isu!!!