Teisipäev on 5c klassil vahel ka -Banaanipäev – Tartu Raatuse Kool

Tartu Raatuse Kool
rimi retsepti meistriklass logo

Teisipäev on 5c klassil vahel ka -Banaanipäev – Tartu Raatuse Kool

Jätkasime oma traditsiooni kogupäeva menüüga, kõik toidud sisaldavad banaani.
Pildil olevalt sildid ununes trükkida hommikusöögi juurde karulaugu-banaani smuuti, mis on roheline klaasis.
Pildi asemel sai kogemata 5 sekundiline video meie kokkamisest.

Saime teada, kes on Puškin, sest tegime tema lemmik pannkooke hommikusöögiks.
Õppisime kuidas vesivannil kreemi teha ja et zelatiin tuleb enne paisutada, muidu ei tule sellest kreemi, seepärast ongi meie Banaanileib ilma katteta, sest toiduaineid polnud enam millest uut kreemi teha.
Saime teada kui oluline on osata ilusta pilti teha, seekord ei tulnud meil toitudest väga ilus pilt välja. Lemmikuteks said meile seekord lõunasöök, millele me panime nimeks Seaasta küllus (on ju Seaasta ja toit sisaldab pähkleid ja vahukoort, mis on priiskamine), selle retsepti andis meile meie huvijuht, samuti andis ta meile mündimuffinite retsepti. Aitäh talle.
Muffinid olid väga huvitavat rohelist värvi, aga osadele ei maitsenud nad mündimaitse pärast. Väga lihtne ja maitsev oli ka Banaani jäätis.
Ja loomulikult oli kõikide lemmik -ikka magus – Banaanileib, millele tegime vahele kohupiima-võikreemi ja peale koorekreemi(kasutasime küll väga vähe suhkrut), mis siis seekord ei õnnestunud. Aga me teeme seda kindlasti lähiajal uuesti võib-olla emadele emadepäeva üllatuseks. Kook ise oli väga mahlane ja hästi kerkinud, kohev.

1) Hommikusöök: PUŠKINI PANNKOOGID + APELSINI – BANAANI SMUUTI

Koostisosad

PANNKOOGID
200 g nisjahu
4 muna kollast
30g õli
1,5 klaasi keefiri või hapupiima
4 munavalget
1 punapeedimahl (umbes 100 ml)
Sool, suhkur

BANAANI-AVOKAADOKREEM
2 tk Küps banaan
1 tk Küps avokaado
3 spl Kakaopulber
2 spl Vahtrasiirup (või mesi)
2 tl Värskelt pressitud laimimahl
1 tl Vanillsuhkur
Meresool
2 spl Soovi korral vett (kookos- või mandlipiima), kui tundub, et kreem jääb liiga paks

APELSINI –BANAANI SMUUTI
2 tk Apelsin
1 tk Banaan
1 dl Õunamahl

KARULAUGU –BANAANI SMUUTI
0.5 tk Väike ananass
1 tk Banaan
1 tk Apelsin
1 punt Karulauk
2 tl Nõgesejahu või maca-pulber
1 klaas Apelsinimahl

Valmistamine

PANNKOOGID
• Nisujahu segada munakollastega
• Lisa kuumutatud õli ja sega tainas.
• Vala peedimahl ja pool keefirist taiga sisse.
• Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa ettevaatlikult taignasse.
• Küpseta ülepannikoogid.

BANAANI-AVOKAADOKREEM
• Purusta banaanid ja avokaado blenderis kreemjaks.
• Lisa kakao, vahtrasiirup, laimimahl, vanillsuhkur ja meresool.
• Soovi korral lisa 2 sl vedelikku (vett, kookos- või mandlipiima).
• Sega läbi, pane pokaalidesse, lase veidi aega külmikus seista ja taheneda ning serveeri.

APELSINI –BANAANI SMUUTI
• Koori apelsinid ja lõika viljaliha ilma kestadeta sektoriteks.
• Koori banaan ja tükelda.
• Pane kõik ained blenderisse ja püreeri ühtlaseks.
• Serveeri kohe.
• Veelgi tervislikuma joogi saad, kui lisad teelusikatäie purustatud linaseemneid. Tõeliselt jahutava ja kreemja tulemuse saavutamiseks kasuta külmutatud banaani.

KARULAUGU –BANAANI SMUUTI
1. Koori puuviljad ja lõika suurteks tükkideks.
2. Aseta kõik smuuti koostisosad kannmikserisse ja töötle, kuni saad siidise tekstuuriga joogi. Serveeri kohe!
HEA TEADA!
Mahedama tulemuse jaoks asenda apelsinimahl piimaga!

2) Vahepala: MÜNDIMUFFINID

Koostisosad

200g pikka värske kurki
Peotäis värskeid mündilehti või melissi
Peotäis beebispinatit
1-2 spl sidrunimahla (värskelt pressitud)
2 banaani
150 g riisijahu, aga selle võib asendanda nt nisu- või kaerajahuga
50 g kookosjahu, mille võib asendada u 150 g kookoshelvestega
80 g võid/ taimse versiooni puhul taimeõli
1 tl küpsetuspulbrit
Suhkrut
Natuke soola.
Kaunistuseks:
500 g kohupiima (0,5%), taimse versiooni puhul võib selle ära jätta ja hoopis külmutatud banaanismuutit pakkuda
Riivitud sidrunikoort
Mündilehti

Valmistamine

Tükelda kurk, pane koos mündilehtede ja spinati ja sidrunimahlaga blenderisse ja blenderda ühtlaseks seguks. Kui blenderit ei ole, teeb sama töö ära ka saumikser. Vahusta toasoe või koos suhkruga kohevamaks. Kui kasutad õli, siis sega õli ja suhkur kuni, suhkur on sulanud. Lisa banaanid ning blenderda need koos suhkruga ühtlaseks seguks ja lisa kurgi-mündi-spinati segule. Seejärel lisa taignale jahud. Kui kasutad kookosjahu asemel kookoshelbeid, tuleb need esmalt jahvatada kohviveskiga. Kui see puudub, aitab jällegi hädast välja saumikser. Kui kasutada kaerajahu, sarnaneb muffinite maitse pigem karaskiga. Jaota tainas õliga määritud muffinivormidesse (määrimine väga oluline, muidu ei tule muffinid paberi küljest hästi lahti) ja küpseta 180-kraadises kuumuses u 20 minutit. Kui üle küpsetada, kaotavad muffinid oma ilusa rohelise värvuse. Seega tainas võiks olla pigem tihedam, et muffinid kindlasti ära küpseks. Kui tainas on liiga vedel, siis ei piisa 20 minutist, aga rohkem küpsetades muutuvad muffinid pruunikaks ja pole enam nii ilusad. Samas toimub muffinite tihenemine ka siis, kui nad on ära küpsetatud ja nt rätiku alla jahtuma jäetud.

3) Lõunasöök: SEAAASTA KÜLLUS

Koostisosad

2 banaani,
2 dl soolapähkleid
200g vahukoort,
umbes 500 g sealiha (pekine ei jää hea, seega taisemat),
võid, maitseaineteks soola ja karrit

Valmistamine

• Liha lõigata parajateks ampsudeks ning praadida võis.
• Praetud liha asetada ahjupotti.
• Soolapähklid panna lihatükkide peale, nonde peale viilutatud banaanid.
• Vahukoor segada karriga ning saadud segu kallata liha-pähkli-banaanisegule.
• Ahjus küpsetada 200 kraadi juures umbes 30 minutit.
• Parem on, kui ahjupott on natukene kõrgem, sest see vahukoorekaste hakkab ja kipub üle ääre ronima
• Samuti oleks hea, kui saab potile kaane peale panna, sest siis ei muutu pähklid liialt tumedaks.
• Kõrvale paku täisterapastat.

4) Vahepala: KANA-BANAANI WRAP

Koostisosad

250 g küpsetatud kana
1 tk banaani
0,5 tk kollane paprikat
1 dl majoneesi
0,5 dl paksu maitsestamata jogurtit
1 tl karrit
1 tl vedelat mett
Soola
Mustapipart
Murulauk
2tk tortillat

Valmistamine

• Puhasta ja tükelda kanaliha, lõika banaan ning paprika kuubikuteks.
• Sega omavahel majonees, jogurt, karri, mesi sool, pipar ja murulauk.
• Kalla saadud segu kana-; banaani ja paprikatükkide peale ning sega ühtlaseks.
• Tõsta igale tortillale salatit ja keera rulli.

5) Õhtusöök: BANAANI-TŠILLI SUPP

Koostisosad

400 ml köögiviljapuljongit
200 ml kookospiima
1 banaan
0,5 tk punane tšilli
3spl sojakastet
Rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
0,5 spl suhkrut
Soola
1,5 spl pähkliõli
Pipart

Valmistamine

• Pese ja tükelda sibulad, koori küüslauk, koori ja viiluta banaanid, poolita pikuti tsilli, eemalda seemed ja lõika õhukesteks ribadeks.
• Kuumuta pannil õli, lisa sibulad ning küüslauk ja prae umbes 1 minut.
• Lisa puljong, kookospiim, sojakaste, suhkur, sool ja pipar.
• Lase supil tasasel tulle umbes 5 minutit keeda.
• Lisa pooled banaaniviilud ja tšilli ning lase keema tõusta.
• Tõsta pliidilt ja püreesta.
• Lisa ülejäänud banaanid ja tšilli ning lase veel 3 minutit keeda.

6) Vahepala: BANAANIJÄÄTIS

Koostisosad

2 banaani

Valmistamine

• Koori küpsed banaanid, lõika väiksemateks tükkideks ja pane külmakindlasse karpi.
• Pane kaas peale ning tõsta karp sügavkülma vähemalt 4 tunniks.
• Kui asud jäätist valmistama, siis lase külmunud banaanitükkidelt esmalt 5 minutit pehmeneda.
• Seejärel aseta kannmikserisse või köögikombaini ning püreesta ühtlaseks jäätiselaadseks massiks.
• Serveeri kohe või hoia serveerimiseni jahedas.

7) Piduroaks BANAANILEIB

Koostisosad

40 g toasooja võid
140 g roosuhkrut
2 L suuruses muna
140 g nisujahu
1/2 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
2 väga küpset banaani

Kohupiima-võikreem – koogivahele
138 g võid
138 g suhkrut
231 g rasvast kohupiima
Vaniljet

Koorekreem -koogipeale
2 munakollast
1,5-2 sl suhkrut
1 tl kartulitärklist
2 dl piima või kohvikoort
2 tl želatiini
3 sl külma vett
2,5 dl 35% koort (vahukoor)
Vaniljet

Valmistamine

• Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
• Sega 140 g toasooja võid ja 140 g pruuni suhkrut kuni on ühtlane kreemjas segu.
• Seejärel lisa aeglaselt 2 L suuruses muna ja natukene nisujahu.
• Lisa ülejäänud nisujahu, 1/2 tl söögisoodat, 1 tl küpsetuspulbrit ja purustatud banaanid.
• Kata vorm küpsetuspaberiga või määri võiga ning vala segu vormi.
• Küpseta umbes 30-40 minutit või kuni hambatiku külge ei jää tainast.
• Tõsta banaanileib vormist välja ja lase 10 minutit jahtuda.

Kohupiima-võikreem – koogivahele
• Suru kohupiim läbi sõela.
• Sega kohupiim suhkru ja vaniljesuhkruga.
• Vahusta toasoe või.
• Lisa vahustatud või kohupiimale, sega.

Koorekreem -koogipeale
• Vahusta munakollased suhkruga.
• Lisa külm piim ja tärklis.
• Kuumuta vesivannil paksenemiseni.
• Leota želatiin külmas vees paisumiseni.
• Lisa paisunud želatiin kuumale kreemile ja sega kuni sulamiseni.
• Maitsesta kreem ja jahuta aeg-ajalt segades.
• Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja lisa õrnalt jahtunud kreemile.

8) Piduroaks: KALAKARRI BANAANIGA

Koostisosad

3 tilaapiafileed
125 g kookospiima
0,5 spl punase karri pulbrit
0,5 sidrunit
2 porrut (õhukeseks viilutatud, roheline ja valge osa eraldi)
1 banaan
1 spl mandlilaaste
0,65 ml värskelt tükeldatud koriandrit
Meresoola
Värskelt jahvatatud pipart

Valmistamine

Riivi sidrunikoor ja lõika pooleks. Lõika kala suurteks viiludeks, puista peale riivitud sidrunikoor. Pigista kalale peale sidrunimahl, maitsesta soola ja pipraga. Pane pann keskmisele kuumusele, lisa kookospiim ja punane karripasta, sega ning lase keema tõusta. Lisa kala ja porru valge osa. Lase vaikselt kaane all keeda 3-5 minutit. Lisa banaanid, 0,5 spl mandlilaaste ja pool koriandrist. Kata kaanega ja keeda kuni kala on küps (kontrolli iga 2-3 minuti tagant). Kui kala on valmis, pigista teisest sidrunist poolest mahl toidule, puista peale ülejaanud porru, mandlilaastud ja coriander. Serveeri sidruni viiludega. Kõrvale serveeri täisterariisi.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here