Maksamuffinid – Ruila Põhikool

Ruila Põhikool

Maksamuffinid – Ruila Põhikool

Otsustasine naljakuu puhul võtta riski ja proovida toiduks midagi, mille õnnestumine on väljakutse – nii tehnilise teostuse seisukohalt kui laste maitseeelistusi silmas pidades. Maks on midagi, mis enamike laste lemmiktoitude hulka ei kuulu, kuid on oma omadustelt väga rikas, sisaldades ohtrasti valku, foolhapet, rauda ja A-vitamiini.

Koostisosad

Maksatäidis:
1 pakk broilerimaksa (500g)
100 g kookosõli
5 porgandit
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 paks viil ingverit
veerand muskaatpähklit
lisamiseks vett
soola

Muffinitaigen
3 banaani
3 pakki valgeid konservube
5 muna
300 g kookosõli
soola
1 sl küpsetuspilbrit

Valmistamine

Tegutsesime kahes toimkonnas. Maksaga julgesid tegelda vaid vähesed, nii mõnelgi lapsel läks maksa lõhna tundes süda pahaks. Kuid julged tegelesid maksatäidise valmistamisega. Pannile läks 40-ks minutiks keskmisele või pigem madalale kuumusele hauduma karp maksa, hakitud porgandid, sibul, küüslauk, ingver, riivitud muskaatpähkel. Lisasime maitse järgi vett, soola ja kookosõli. Kui võtmekomponentidest rääkida, siis siinkohal olulisimad ongi ilmselt kookosõli ja muskaatpähkel. Kookosõli on rasvana maitse kandja rollis, mis aitab maksast välja tuua parimad omadused, muskaatpähkel lisab tummisust, aga ei hüppa maksa maitse taustal liigselt välja. Oluline salarelv on ka aeg – kui piisavalt kaua hautada, hakkavad kõik toiduainete maitsed omavahel kenasti suhtlema.

Muffinitoimkonnas sulatasime kausis madalal kuumusel kookosvõi, lisasime sinna oad ja tükeldatud banaanid. Vahustasime 5 muna (ikka valged enne, pärast lisasime kollased), lisasime supilusikatäie küpsetuspulbrit ja seejärel segasime selle banaani-oasegule juurde, mikserdasime seni, kuni taigen oli tükivaba ja ühtlane, lisasime veidi soola. Oad ja banaan on koos üsna nutikas kooslus, kui eesmärgiks on vältida jahu küpsetiste sees.

Võtsime välja muffinivormid ja asetasime iga muffinivormi põhja lusikatäie maksatäidist. Täidise peale valasime muffinitaigna, jätsime vaid pool cm ülemisest servast puudu, et saavutada kohevate muffinite efekti (jahuvabade küpsetistega tekib sageli kerkimise probleem). Hoidsime muffineid ahjus 20 minutit, asetasime jahtuma ja sõime.

Nagu ikka, olid esialgu julged proovijad vaid üksikud lapsed, needsamad, kes võtsid südame rindu ja asusid kokkamistunni alguses maksa tükeldama. Kuid head reklaami teinud, asusid ka teised maksamuffineid sööma. Maitsed tulid kenasti kokku ja kuna küpsetised sisaldasid suurel määral kasulikke rasvu, siis sai ka kõht ühest või kahest muffinist ruttu täis. Leidsime, et sellised muffinid – toitvad, kerged, hästi pakitavad on ideaalseks matkatoiduks. Sel nädalal tuleb meie koolis ka suur maastikumängu üritus “Välek”, kuhu nii mõnigi laps tahtis kodus just selliseid vahepalu kaasa küpsetada.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here