Neljapäev on kalapäev! – Pärnu Raeküla Kool

Pärnu Raeküla Kool

Neljapäev on kalapäev! – Pärnu Raeküla Kool

Tehes sissejuhatust uue kuu teemasse “kala”, oli õpilaste esmane tagasiside üsnagi tagasihoidlik. “Ma ei söö kala!”: oli paljude õpilaste esmane reaktsioon. Õpetajana ei lasknud ma ennast heidutada. Nagu eelmiselgi korral tegime sissejuhatuse teemasse tunnis ja rääkisime kala ning mereandide headest toitumise omadustest. Saime teada, et kala on valgurikas ning varustab meid A-, D- ja E-vitamiinidega, mis tugevdavad meie tervist ja tekitavad meile hea enesetunde. Lisaks saime teada, et mineraalainetest saame kala söömisega kaaliumi, rauda ja fosforit ning merekaladest on meile oluline mineraal nimega jood. Uurisime ka millise organismi talitluse oluliseks tööle panemiseks mingi mineraal ning vitamiin vajalik on.
Koduseks ülesandeks oli otsida välja retsept, mis isutaks õpilasi neljapäevasel kalapäeval tulema sööklasse kindlasti sööma ning toitu nautima. Endalegi üllatusena tuli välja, et meile siiski igaühele meeldib mõni toit, kus on kala või mereand sees.
Kokku kogutud retseptidest otsustasime välja valida kolm: koorene kahe kala kalasupp; praetud kodulinna lahe, Pärnu lahe, koha ning idamaine salat külmsuitsu lõhest.
Kuna klassis on meid kokku 22 õpilast, siis ei tekkinud meil ka muret toidu tegemisel. Igaühele jätkus piisavalt tegevust.

1) Koorene kalasupp

Koostisosad

– 80 g võid ja törts oliivõli
– 1 sibul
– 3 porgandit
– 100 g sellerit
– 3 keskmist kartulit
– soola-pipart
– 1,5 l kalapuljongit (eriti uhke kui on isetehtud puljong kalast, mida kasutad supi tegemisel)
– 500 ml vahukoor (et oleks ikka maitsvam ja rammusam)
– ~ 400 g kalafileed (meie kasutasime valget kala ja roosat kala)
– peotäis tilli (kaunistuseks)

Valmistamine

Prae sibul või ja õliga. Pane potti seller, kartul, porgand ja praetud segu koos puljongiga. Lase keema ja hoia keemas 10 minutit. Lisa kala ja koor ning maitsesta! Proovi, et aedviljad oleks pehmed. Kaunista tilliga, tõsta kaussi ning asu maitsma!
Meile maitses väga!

2) Praetud Pärnu lahe koha endale meeldiva lisandiga

Koostisosad

– kohafilee
– muna
– piim (pisut)
– sool ja pipar
– riivsai
– lisandiks makaron või riis
– soovi korral hapukoorekaste (hapukoor, värske petersell ja till ning pisut värske sidruni mahla)

Valmistamine

Klopi kaussi lahti muna pisukese piimaga ja maitsesta see soola-pipraga. Kasta kala segusse, tõsta välja ja aseta riivsaia sisse, seejärel aseta pannile. Pruunista pannil kahelt poolt ning vajadusel maitsesta veel. Lisa lisand ja kaste, kui soovid. või söö kohe!

3) Jaapanipärane kuumsuitsu- või külmsuitsulõhe salat

Koostisosad

– 1 porgand
– 1 kurk
– 200g punast kapsast
– panime ka 100g redist
– 200 g punast ka (kuumsuitsu või külmsuitsu)
– seesamiseemned
– marineeritud ingver
– sojakaste

Valmistamine

Haki kurk, porgand, kapsas, redis peeneteks pikukesteks (umbes 5 cm) pulkadeks või viiludeks ja aseta kaussi. Tee kalast (fileeri) kalast väiksemad tükid ja aseta kaussi eelnevalt hakitu peale. Puista peale seesamiseemneid. Soovi korral lisa marineeritud ingver. Maitsesta endale piisava kogusega sojakastmega.

Selline toiduvalik neljapäevasel kalapäeva koolisööklas oleks kindlasti kõigile meeldejääv!

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here