Ratatouille lõhe ja krevettidega – Kiviõli 1. Keskkool
Koostisosad
2 punast sibulat
3 küüslauguküünt
1 baklažaan
1 keskmine suvikõrvits
2 punast paprikat
oliivõli praadimiseks
1 dl valget veini
400 g purustatud tomateid
4 spl peterselli
400 g lõhet
200 g kooritud krevette
soola, pipart, suhkrut
Valmistamine
Viilutasime küüslauguküüned ja hakkisime köögiviljad suhteliselt ühesuurteks kuubikuteks. Pannil kuumutasime oliivõli ning hautasime sibula ja küüslaugu klassjaks. Pisut kippus kõrbema minema.
Haudepotti panime sibula, küüslaugu, veini, purustatud tomatid, pisut soola ja pipart ning hautasime u 5 min keskmisel kuumusel. Esimesena pruunistasime pannil paprikatükid ja lisasime potti tomatimöksi juurde. Järgnevat pruunistasime baklažaanitükid ja edasi needki potti podisema. Viimaseks suvikõrvits ja samuti potti teiste köögiviljade juurde.
Hautasime umbes 10-12 minutit, keerasime kuumuse madalaks ja lisasime kuubikuteks lõigatud kala ja eelnevalt pannil röstitud krevetid. Maitsemise peale teelusikaga suhkrut ja pisut pipart-soola veel.
Serveerisime hakitud peterselliga.
Köögiviljad olid sellised võõravõitu ja väga selget arusaama, et mis maitsega toit tulemas on, ei olnud. Aga kui kõik kokku hautatutena taldrikul olid, siis maitses hästi. Isegi kui söögivahetund ja koolitoit juba kõhus ees oli. Kala puhastamine ja kuubikuteks tegemine oli kõige suurem väljakutse, sest enamasti saab kodus see töö emade kaela sokutatud. Juurviljade kuubistamine ia kergelt läbipraadimine oli selle juures lihtne.
Meie koolis olid sel päeval külas Väike-Maarja kooli õpetajad, pakkusime ka neile maitsta ja saime kiita. Mitmedki pildistasid retsepti üles :).
Krevetid maitsesid ja ei maitsenud ka – siis sai sõbralikult ära jagatud – krevetisõbrad said krevetipõlgurite taldrikutelt kraami omale. Söögilauas arutades pakkusime, et võiks kooli menüüs ka olla, täitsa hea vaheldus oleks kooresele kalakastmele või ahjukalale.
Inspiratsiooni leidsime Oma Maitse ajakirjast.