Skautlik vahepala – Skaudilipkond Tormilind

Meie pesa otsustas valida vahepala retseptiks helbebatoonid. Ühelt poolt on need mitmekülgsed ja kergesti kaasa võetavad, teisest küljest on need ka pea lõputute variatsioonivõimalustega. Nii saab suurema batooni põhja valmis teha ning peale panna erinevaid maitseid alates pähklitest või kuivatatud marjadest lõpetades šokolaadi ja M&M kommidega. Selliselt saab kasvõi igaks päevaks erineva batooni kaasa teha.

Meie proovisime omatehtud snäkid ka juba samal päeval orienteerumiskoolitusel ära ning veendusime, et need sobisid suurepäraselt koos veepudeliga matkarajale kaasa. Kaks tundi metsas möödusid väga hoogsalt.

Uurisime ka valmistatud batoonide toiteväärtust ning leidsime, et ühes 100 grammises batoonis peaks olema ca 230 kalorit ning see peaks päevasest toitevajadusest katma järgmiselt:
– rasv 18%
– naatrium 2%
– süsivesikud 9%
– proteiini 14%
– vitamiin A 2%

Skautlik vahepala

Koostisosad

– 2,5 tassi täistera kaerahelbeid
– 1/2 tassi tükeldatud maapähkleid
– 1/4 tassi mett
– 1/4 tassi soolamata võid
– 1/3 tassi pruuni suhkrut
– 1 tl vanilje ekstrakti
– 1/4 tl kosheri soola
– 3/4 tassi kuivatatud mustikaid, pohli, jõhvikaid või õunu

Valmistamine

Pealiskihiks mõtlesime proovida seekord M&M komme ja šokolaadi kaunistust

Valmistatakse seda järgmiselt:
1. Kuumuta ahi 350 kraadini. Lõika küpsetuspanni suurune küpsetuspaber ning “limpsi” see toiduõliga üle
2. Vala kaerahelbed ja pähklid küpsetuspaberile ning lase 8-10 minutit ahjus küpseda seni kuni nad on õrnalt pruunid
3. Samal ajal kui kaerahelbed küpsevad, lisa mesi, või ja pruun suhkur väiksesse potti. Küpseta neid keskmisel kuumusel pliidi peal aeg-ajalt segades seni kuni või sulama hakkab ja suhkur on lahustunud. Kui võisegu on valmis, siis võta pott kuuma pliidi pealt ära ning lisa vaniljet ja soola. Vala seejärel valminud segu kaerahelveste ja pähklite segu peale ning sega need omavahel korralikult läbi. Nüüd võid lisada ka veel täiendavaid koostisosi (v.a. šokolaad) ning jällegi sega korralikult. Veendu, et ükski kaerahelves poleks kuiv.
4. Pane valminud segu panni peale. Seejärel leia mõni lameda põhjaga puhas pott vms ning suru selle põhjaga hästi tugevalt pannil olev segu kinni. Siin võib appi võtta ka mõne täiskasvanu, kellel on rohkem jõudu. Nüüd saab lisada ka erinevaid pealisosi. Meie otsustasime panna juurde M&M kommid ning lõpuks kaunistada ka sulatatud šokolaadiga. Samas järgmine kord me tõenäoliseks vaataksime vahelduseks juba mingit muud täiendust.
5. Jahuta saadud tulemust vähemalt 2 tundi. Seejärel tõsta see küpsetuspaberi servadest kinni võttes lõikelauale. Nüüd lõika batoonid sobivateks tükkideks ning oledki skautliku vahepala valmis saanud.

Valmimisaeg kuni jahutuseni on ca 25 minutit.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here