5c klassi bataadine päev – Tartu Raatuse Kool

valmis toit Tartu Raatuse Kool
rimi retsepti meistriklass logo

5C klassi bataadine päev – Tartu Raatuse Kool

Klassijuhatajatunnis palus klassijuhataja otsida või küsida vanematelt põnevaid retsepte bataadist. Retsepte tuli nii palju, et otsustasime kokku panna terve päeva menüü. Hommikupuder, sinna lisasime juurde avakaadomäärde, et saaks ka kasulikke õlisid, mida meil on igapäev vaja. Siis tegime kolm vahepala – smuuti, bataadipõhjaga pizza ja jäätise, lõunaks tegime püreesupi krevettidega ja õhtuks bataadi kikerherneste, salati ja tipikastmega. Kuna on tulemas Eesti Vabariigi aastapäev, siis tegime ka kooki.
Kõik toidud olid super head. Meie toite maitsesid õpetajad ja ka kooli kokad. Neile maitsesid. Nad lubasid ka kooli menüüsse mõne bataadi toidu võtta.
Mida õppisime: saime teada, et peale oranzi bataadi on ka lilla bataat, mida meie oma retseptide kasutasimegi va smuutis, kus oli oranz bataat. Veel saime teada kui palju vitamiine bataat sisaldab ja ta sobib nii soolaste kui ka magusate roogade valmistamiseks, isegi kookidesse. Mõni õpilane õppis paremini süüa tegema, mõni pliiti kasutama. Kõik õppisid meeskonnas töötama, meeskonna siseselt töid jagama ja vastutama oma ülesande eest. Saime teada, et krevetid tuleb lilla bataadi supile panna vahetult ennem söömist, muidu muudab supp need roheliseks. Oli tore viimane koolipäeva ennem koolivaheaega.

Hommikusöök: KAERAHELBEPUDER BATAADIGA

Koostisosad

1,25 dl täisterakaerahelbeid
1,25 dl taimset piima
1,25 dl vet
soola
100 g bataati

Valmistamine

Sega potis kaerahelbed, piim, vesi ja sool. Kuumuta keskmisel tulel paar minutit.
Lisa pehmeks hautatud bataat ja jätka pudru hautamist, putru tihti segades, kuni bataat on lagunenud ja kaerahelbed küpsed. (Selleks kulub umbes 7-10 minutit).
Serveeri kohe. Raputa peale seemneid, pähkli puru või mandlilaaste.

Kõrvale leib koos avaokaadomäärdega:

Avokaado määre ehk Guacamole
½ purustatud valminud avokaado
½ laimi mahl
½ väike punane sibul
¼ hakitud paprikat
Soola, pipart

Vahepala: bataadi smuuti

Koostisosad

100g bataati
1 sügavkülmutatud banana
2 spl mandlilaaste
1 spl tsiasemneid
1 tk värskelt pressitud apelsinimahl
½ tk värskelt pressitud sidrunimahl
100 ml kookosvett

Valmistamine

Koori ja riivi tooresbataat. Pane kõik ained blenderisse ja valmista ühtlane smuuti.

Lõunasöök: Bataadisupp krevettidega

Koostisosad

150 g bataati
135 g krevette
40 g toorjuustu
5 g kookosrasva
100 g porgandit
30 g sibulat
5 g küüslauku
400 g vet
Pipar, sool, ingver

Valmistamine

Koori ja tükelda bataat ning porgand. Tõsta potti, lisa juurde sibul ja küüslauk ning vala peale vesi. Keeda seni, kuni köögiviljad pehmed. Kurna nii, et keeduvesi jääb alles. Lisa köögiviljadele natuke vett, toorjuust ning püreesta saumikseriga. Jätka vee lisamist seni, kuni oled püreesupi paksusega rahul. Maitsesta soola ja pipraga. Krevettide jaoks haki küüslauk, ja ingver ning kuumuta neid potipõhjas kookosrasvas mõned minutid. Lisa krevetid ning prae mõni minut kuldpruuniks. Maitsesta. Serveeri.

Vahepala: Bataadi põhja pitsa

Koostisosad

1 keskmine bataat
60 ml karahelbeid
1 muna
0,5 tl soola
Näpuotsaga küüslaugupulbrit
1 spl oliiviõli

Valmistamine

Koori bataat, lõika tükkideks. Pane bataatidtükid ja laerahelbed köögikombaini ning purusta peeneks. Seejärel lisa muna, kõõslaugupulber ning sool ja mikserda veel. Vormi segust pitsapõhi umbes 1 cm paksusega. Kõpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit, kuni põhi on katsudes kuiv. Võta ahjust, lase jahtuda ning põhi koos paberiga pannil ringi. Eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber, määre põhja õliga ning küpseta veel 5-10 minutit, et põhi pealt mõnusalt krõbedaks läheks.

Pane põhja peale pitsakaste ja mozzarella juust ning kõpseta ahjus kuni juust on sulanud.

Õhtusöök: röstitud bataat kikerhernestega ja tipiga

Koostisosad

Röstitud bataat kikerhernestega ja tipiga:
200 g bataat
200 g kikerherneid
2 spl oliiviõli
0,25 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl paprikapulbrit
Sool
Mustpipar

Tomati – petersellisalat:
1 tomat
1 spl peterselli
1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
Sool
Mustpipar

Jogurtikaste:
90 g Kreeka jogurtit
1 küüslauguküüs
1 spl hakitud värsket tilli
Soola

Tipp:
50g maapähkleid
1 spl ketšupit
0,25 tl sool
100 ml vett

Valmistamine

Koori ja tükelda bataat. Nõruta kikerherned vedelikust ja loputa sõelal külma vee all. Tõsta bataadi tükid ja kikerherned ahjuvormi, lisa õli ja maitseained. Kõpseta 200 g juures umbes 25 minutit, kuni bataat on kõps ja kikerherned krõbedad. Sega paar-kolm korda küpsemise ajal.

Haki salati ained. Tee jogurtikaste ja sega salat.

Tipp: Pane kõik ained blenderisse ja püreesta.

Vahepala: Bataadi jäätis

Koostisosad

1 purk kookospiima
175 g keedetud bataati
4 spl vahtrasiirupit
¾ tl kaneeli
Natuke soola

Valmistamine

Küpseta bataati ahjus 200 kraadi juures umbes 45-60 minutit. Lase jahtuda.
Lisa kookospiim ja kooritud bataat, vahtrasiirup, kaneel ja sool blenderisse ja plenderda umbes minut, kuni kõik on omavahel segunenud. Vala segu jäätisemasinasse 25 minutiks.

KOOK Eesti Vabariigi 101 sünnipäevaks: Bataadi ruudud vahukommidega

Koostisosad

Põhi:
2 pakki kaeraküpsiseid
50g rafineerimata roosuhkrut
1 tl soola
10 spl sulatatud võid

Täidis:
1 bataadipüreed – küpsetasime ahjus
3spl rafineerimata roosuhkrut
3 suurt muna
1 tl vaniljeekstrakti
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingveri
350g vahukoort

Peale:
Väikeseid vahukomme

Valmistamine

  1. Kuumuta ahi 180-kraadini. Kata 20x20cm ahjuvorm küpsetuspaberiga. Peenesta küpsised, suhkur ja sool köögikombainis kuni ühtlase peene segu saamiseni. Lisa sulatatud või ja sega kuni saavutad ühtlase märga liiva meenutava segu. Kata ahjuvorm seguga ning vajuta kokku. Küpseta segu kuni see on kuldpruun, umbes 10 minutit.
  2. Sega köögikombainis täidise koostisosad.
  3. Kalla täidis põhjale ning küpseta 48-50 minutit (kuni kook ei ole enam keskelt võbisev). Lase veidi jahtuda.
  4. Käivita ahjul grillfunktsioon. Kata kook väikeste vahukommidega ning grilli ahjus 1-2 minutit.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here