Ahjusiil ja tervislik burger bataadipihvi ning bataadifriikatega – Loksa Gümnaasium

voistlustoo
rimi retsepti meistriklass logo

Ahjusiil ja tervislik burger bataadipihvi ning bataadifriikatega – Loksa Gümnaasium

Paljud kuulsid bataadist ehk maguskartulist esmakordselt ja seetõttu otsustasime algul bataadist erinevaid toite valmistada. Küpsetasime bataati ahjus tervena ja viiludeks lõigatuna-tegime nn bataadikrõpse, küpsetasime muffineid lisades tavalisele muffinite retseptile riivitud bataati ja kaneeli. Need maitsesid väga hästi.
Edasi tuli mõte teha bataadist siil ja küpsetada see ahjus. Kuna ahjus küpsetatud bataat meile eriti ei maitsenud, siis tuli tahtmine teha toitu, mida kõik lapsed armastavad ehk siis friikartulid ja burger. Võistlema saadame nii siili kui bataadipihviga burgeri.

Küpsetatud ahjusiil

Koostisosad

1 keskmise suurusega siilikujuline bataat
näpuotsatäis himaalaja soola
1 spl oliivõli
veidi paprikapulbrit
peotäis kõrvitsaseemneid
peotäis riivitud juustu
kaunistamiseks marineeritud männiriisikaid, külmutatud pohli, jõhvikaid, mustikaid, salatilehti

Valmistamine

Koori bataat ja tee sisselõiked bataadi ülemisse poolde nii pikkupidi ja ristipidi.
Sega oliivõli paprikapulbriga, lisa näpuotsatäis himaalajasoola. Pintselda bataadisiil õliga. Küpseta ahjus temp 200 kraadi ca 40 min või seni kuni bataat pehme. Proovi valmidust puutikuga. Võta siil ahjust, raputa üle peotäie riivitud juustuga ja lisa sisselõigetesse kõrvitsaseemned. Pista siil veel umbes 5-8 min ahju.
Valmisküpsetatud siil tõsta salatilehtedega vaagnale, kaunista seente ja marjadega, lisa silmadeks mustikad ja ninaotsaks pohl või jõhvikas.

Tervislik burger

Koostisosad

Porgandi-bataadi-kanapihvid (6tk)
punaseid läätsesid 1dl
1 porgand
pool bataati
2 küüslauguküünt
1 tl vürtsköömneid
1 muna
3 sl täistera nisujahu
oliiviõli
veidi meresoola ja musta piparart
kanahakkliha
6 spl vegan majoneesi
Frillice salatit
6 kirsstomatit
1 punane sibul
6 koorikleiba (nt Eesti Pagari täisterapehmikuid)

Valmistamine

Valmista esmalt porgandi-bataadi-läätse-kanaliha pihvid. Selleks keeda läätsed soolvees pehmeks ning seejärel jahuta. Koori ja tükelda bataat ja porgand, piserda oliiviõliga ning puista peale veidi soola, lisa küüslauguküüs ning küpseta ahjus 200 kraadi juures pehmeks. Riivi küpsetatud bataat, porgand ja küüslauk ühtlaseks massiks. Sega juurde läätsed ja hakkliha, lisa täisterajahu, muna ja vürtsköömned. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi ümarad pihvid ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, kuni pihvid on kuldsed.
Tõsta koorikleiva alumisele poolele veganmajoneesi, frillice salat, porgandi-bataadi-kanalihapihv, tomatipoolikud ja sibularattad. Tõsta peale leiva pealmine pool ja kinnita kokteiltikuga.
Friikatele ja burgerile paku lisaks dipikastet (maitsestamata jogurt, millele lisa veidi soola ja tükeldatud tilli).

Bataadifriikad

Koostisosad

1 keskmise suurusega bataat
3 spl oliivõli
meelepärast maitseainesegu nt till-petersell
natuke soola

Valmistamine

Lõika bataat sik-sak noaga u 5 cm pikkusteks ja 2 cm laiusteks kangideks, sega kausis õli soola ja maitseaineseguga, lisa bataadikangid ja sega hoolega. Aseta bataadikangid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 220 kraadi juures kuldpruuniks, ca 10-15 min.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here