Ebaküdoonia on äärmiselt kasulik vili, tõeline vitamiinipomm. Tema viljad sisaldavad puuviljahappeid, C-vitamiini (askorbiinhapet), mis on sama, mis sidrunil. Lisaks on olemas ka B-grupi vitamiine, karotenoide kui ka flavonoide. Suhkru sisaldus on väike, mis on ainult positiivne. Ebaküdoonia seemned sisaldavad aga joodi ja E-vitamiini.
Tähtis on teada ka seda, et mõistlik on süüa koos koorega, sest just koor on see, mis sisaldab tohutult C-vitamiini, teatavasti kolm korda rohkem kui viljaliha. Nüüd teame, et saab süüa viljaliha ning koores on palju vitamiine, kuid see ei ole veel kõik! Ebaküdoonia pungadest, noortest lehtedest ning võrsetest saab teha hapukat, kuid maitsvat teed või siis kasutada neid toitude maitsestamisel.
Ebaküdoonia võiks ära korjata ennem esimest öökülma ehk tuleb olla ilma jälgimisel hoolas. Kui üks kord aga ära korjatud, siis saab sellest teha toorhoidist. Kuna viljaliha on väga hapu, siis on vaja igast hoidiseid, marmelaade või keediseid teha suhkruga kihitatult ehk üks kiht viljaliha, teine kiht suhkrut jne kuni anum täis 🙂
Tegime ka video, kuidas meie valmistasime endale ühe võimsa vitamiinipommi. Talv kogub ikkagi tuure ning organism vajab hulgaliselt erinevaid vitamiine! Valmistatud ebaküdoonia vitamiinipommi on aga hea tee sisse panna või siis niisama süüa!
Mida teie olete ebaküdooniast teinud või mis mälestused meenuvad? Andke julgelt teada, saame meiegi proovida 🙂
Tere, teil on pildil vale liik, pildil on küdoonia e. aiva (Cydonia oblonga), mitte ebaküdoonia (Chaenomeles japonica)