Eestipärased sushid kruupide ja heeringaga – Tabivere Põhikool

Tabivere Põhikool
rimi retsepti meistriklass logo

Eestipärased sushid kruupide ja heeringaga – Tabivere Põhikool

Otsustasime seekordse väljakutse teostamiseks valmistada eestipärased sushid. See tähendab, et riisi asemel otsustasime kasutada eestimaist kruupi ning täidise põhikomponendiks heeringat ja punapeeti. Kuna kõigile õpilastele heeringas ja punapeet ei meeldi, siis proovisime erinevaid täidiseid. Proovisime ka kasutada norilehe asemel eesti pikka värsket kurki.

Koostisosad

• Kruubid (400 gr)
• nori lehed ehk kuivatatud merevetikas (5 tk)
• riisiäädikas
• suhkur, sool
• toorjuust
• wasabi ehk Jaapani mädarõigas
• pikk kurk
• avokaado
• punapeet
• heeringas
• krabipulgad
• marineeritud ingver
• sojakaste

Valmistamine

Kruubid pesta, panna potti, lisada vett 2 cm kruupidest kõrgemale, keeta, kuni vedelik on kruubi sisse imbunud. Keedetud kruubid tuleb kohe soojalt maitsestada samamoodi nagu sushi riis.
Eelnevalt on vaja sulatada pliidil riisiäädikas soola ja suhkruga.
ca 50 ml riisiäädikat
ca 2-3 sl suhkrut
ca 0,5 tl soola
Enne sushi valmistamist lõika kõik täidise komponendid ribadeks ning pane taldrikutele valmis.
Kurk viilutada, viilutamiseks kasutada koorimis- või viilutamisnuga, millega saab pikad ja ühtlased ribad tõmmata.
1. Kurgi ümbrisega sushi
Kuivata kurgiviilud paberiga kuivemaks ja laota bambusmatile nii, et iga viil kataks natuke järgmist. Laota kurgiviiludele peale kruubid, siis toorjuust, avokaado, heeringas ning wasabi. Keera kõik see ettevaatlikult rulli. Lõika rullist 1,5-2 cm viilud.

2. Norilehtedega sushi
Aseta nori leht bambusmatile läikivam/siledam pool allpool. Jälgi, et nori lehe pealmisel pool olevad triibud oleksid sinu suhtes horisontaalselt. Nii on lihtne jälgida, et ülemine ca 1 cm laiune riba jääks kruubist vabaks. Hakka näppude abiga asetama nori lehele kruupi ning mulju see kergelt nori külge (kindlasti ära vajuta kõvasti). Kui kruubid jäävad liiga näppude külge, kasta näpud vahel külma vette (hoia kausike veega lähedal). Kata nori leht kruubiga ühtlaselt.
Kui nori leht kruupidega kaetud, aseta alumisele ribale horisontaalselt täidist, näiteks: toorjuust, heeringas, punapeet, wasabi. Seejärel keera see rulli. Kui rullid on valmis, lõika 1,5-2 cm viilud.
Meie täidised:
– toorjuust, avokaado, heeringas
– toorjuust, kurk, heeringas
– toorjuust, punapeet, heeringas
– toorjuust, kurk, krabipulk
Täidis lisatud, hakka bambusmati abiga sushit rulli keerama. Ilma kruubita nori lehe osa kleebi veega niisutades sushirulli külge kinni ja aseta “õmbluskoht” allpool taldrikule.
2. Nigirid
Kuna norilehed said otsa ning alles oli veel veidi kruupe ja täidist, siis otsustasime proovida ka kruubist nigirite valmistamist. Välimuselt said need väga kenad, söömisel aga lagunesid osad ära. Maitse oli väga hea.
Meie katsetus teha sushit kruupide ja heeringaga õnnestus väga hästi, maitsekooslused sobisid väga hästi kokku. Osad sushid viisime koju vanematele proovida ning nende hinnang oli: väga maitsev.

Sushit tegime klassiga esimest korda, loodame, et see ei jää viimaseks korraks.

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here