Kuna kodu lähedal pidid kasvama meile kõige kasulikumad köögiviljad, otsustasime seekord kartuli kasuks.
Saime teada, et kartul on igati tervislik köögivili – see sisaldab tärklist, valku; B1, B2, B6, E, D, K, PP, C vitamiini, karotiini, mineraalaineid. Ja kartul maitseb hästi!
Valmistasime lausa kaks rooga kartulitest: kauboikartulid ja kartulipüree-hakklihavormi. Juurde pakkusime peedisalatit ja kurgi-tomatisalatit.
Sõber kartul
Koostisosad
Kauboikartulid
• 10 kartulit
• 1-2 tl soola
• õli
Kartulipüree-hakklihavorm
8 kartulit
2 dl piima
soola
150 g hakkliha
1 sibul
1 spl võid
pipart jm maitseaineid
keetmiseks vett
Valmistamine
Pane ahi 200 C juurde sooja. Samal ajal pese kartulid korralikult puhtaks. Koorima ei pea, aga võib. Lõika kartulid sektoriteks. Aseta kartulisektorid ahjuplaadile. Raputa peale sool ning vala kõik õliga üle. Sega hoolikalt läbi, et kartulid kõik õliga kokku saaks. Küpseta 200 C juures senikaua, kuni kartul on pehme ja kuldpruun.
Koori kartulid ja keeda valmis.
Kurna kartulid, soojenda piim u 40ºC juurde. Purusta kartulid ning lisa soe piim ja või. Maitsesta. Klopi püreeks.
Pruunista hakkliha ja tükeldatud sibul, maitsesta.
Määri ahjuvorm ning lisa sinna kihiti kartulipüree ja hakkliha. Pealmiseks kihiks jäta kartulipüree.
Pane vorm ahju ning küpseta 225ºC juures seni, kuni pind omandab kauni kuldse värvi.
Roog maitseb imehästi koos peedisalatiga.