Rukkileivas praetud räimefileed poseeritud vutimunadega salatipadjal ja kartulikoorikus lõhefilee köögiviljade ja spinati-juustukastmega – Heimtali Põhikool
Ülesanne oli väljakutsete rohke, kuna kala ei ole õpilaste meelisroog. Siiski suutsime välja töötada põneva retsepti, et kalaroad oleksid maitseküllased ja erilised.
Rukkileivas praetud räimefileed pošeeritud vutimunadega salatipadjal
Eelroog koosneb 4 komponendist: rukkileivaga praetud räimerullid, poseeritud vutimunad, salatisegu salatikastmega ning majonees. Retsept on koostatud 4-inimesele.
Koostisosad
Rukkileivas räimerullid:
12 räime
Soola, sidrunipipart
Veidi tilli
Riivleiba
1 muna
Pošeeritud vutimunad
8 vutimuna
Soola, pipart
1tl äädikat
Toorsalat
1 karp salatisegu
Veidi heledat balsamicot v mõnda läbipaistvat salatikastet (vinigretkaste)
Majonees
1 munakollane
1tl Dijoni sinepit
1tl valge veini äädikat sega saumiksriga.
Lisa peene nirena 100ml oliivõli, samal ajal vahustades.
Maitsesta kuni 1sl sidrunimahla, soola ja pipraga.
Valmistamine
Rukkileivas räimerullid:
Puhasta ja fileeri räimed. Haki till. Maitsesta soola, sidrunipipra ja hakitud tilliga. Klopi lahti muna, maitsesta soola ja sidrunipipraga. Keera räimefilee rulli, kasta lahtiklopitud muna sisse ning paneeri riivleivas.
Pošeeritud vutimunad:
Pane keema u 1 liiter vett, lisa sellel 1tl äädikat. Kui vesi keeb, lisa sinna ükshaaval lahtilöödud vutimuna (kooreta), eelnevalt tekitades lusikaotsaga veekeeris potti. Keeda u 2 minutit. Tõsta vahukulbiga välja.
Toorsalat:
Pese salat ning maitsesta salatilehed vinigretkastmega.
Kartulikoorikus lõhefilee köögiviljade ja spinati-juustukastmega
Roog koosneb kolmest komponendist: lõhe kartulikoorikus, spargel ning glaseeritud porgandi-pastinaagi-paprikasegust. Retsept on koostatud 4-inimesele.
Koostisosad
Lõhefilee kartulikoorikus
500g lõhefileed
400g kartult
200g riivjuustu
1 muna
nisujahu
Soola, apelsinipipart, tilli
Köögiviljalisandid
12 sparglivõrset
2 porgandit
2 pastinaaki
1 paprika
Võid, soola, pipart
Valmistamine
Lõhefilee kartulikoorikus:
Eemalda fileelt nahk. Lõika filee portsjoniteks ja maitsesta soola, apelsinipipra ja hakitud tilliga. Riivi kartul. Sega kartul muna ja riivjuustuga, maitsesta soolaga. Paneeri kalafilee esmalt jahus ning seejärel mätsi fileele ümber riivitud kartuli mass. Prae kalafileed rohkemas õlis kuldseks, vajadusel järelküpseta ahjus.
Köögiviljalisandid:
Keeda spargel soolaga maitsestatud vees 1-2 minutit. Võta välja ja jahuta kiirelt külmas vees. Haki porgand, pastinaak ja paprika õhukesteks ribadeks. Sulata pannil või ning kuumuta ribastatud köögivilju nende valmimiseni. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta köögiviljad pannilt, ning prae sellel ka sparglivõrsed.