Sushi külmsuitsu lõhefileega – Tallinna Toomkool
Alustasime ajurünnakust, millist kalarooga võiks meie koolis valmistada? Kuna koolis pole kööki, kus kala keeta või küpsetada, pidime leidma väga lihtsa retsepti. Lõpuks tulime järeldusele, et meie klassile sobiks ainult külm kalatoit, sest seda saab meie kooli tingimustes terve klassiga teha.
Klassikaaslased pakkusid erinevaid variante, aga kõik olid üksmeelel, et tuleb teha midagi, mis maitseb kõigile. Sushi tegemine tundus hea idee ja paras väljakutse, sest kõik on sushibaaris käinud, kuid kodus pole keegi proovinud seda valmistada.
Jagasime rollid ära ja retsept saigi valmis. Enne sushi tegemist otsisime abivahendeid, ostsime vajalikud toiduained ja tutvusime sushi valmistamise etappidega. Esimese ja teise etapi pidi Lily paraku üksi kodus tegema, sest me ei saanud riisi koolis keeta. Kolmanda ja neljanda etapi saime kõik koos läbi teha.
Tulemusega jäime väga rahule. Tegime sushit erinevate maitsetega. Näiteks proovisime teha ka magusat sushit, millesse lisasime banaani, kiivi ja apelsini. Saime teada, et banaan ei sobi sushi komponendiks. Kiivi ja apelsin annavad riisile hapuka maitse, seega neid võiks julgelt lisada.
Erinevate sushide hulgast valisime kõige maitsvama – sushi külmsuitsu lõhefileega, mille retsepti ja valmistamise protsessi kirjeldame ka allpool.
Koostisosad
Sushi külmsuitsu lõhefileega
4 inimesele
1 pakk sushi nori lehti (4 tk)
1 pakk sushi riisi (340 g)
100 g viilutatud külmsuitsu lõhefileed
2 söögiks valmis avokaadot pakis
2 lühikest kurki
1 tl suhkrut
1 sl õli
soola, riisiäädikat maitse järgi
Abivahendid:
1-2 bambusmatti sushi rullimiseks
väike külma veega kauss näpude loputamiseks
puhas käterätik või salvrätid näpude pühkimiseks
söögipulgad
Serveerimiseks:
100 g suupistemarju mereandidest
natuke wasabi pastat
150 ml sojakastet
Valmistamine
1) Pese riis külma veega korralikult puhtaks, vahetades vett, kuni see on läbipaistev. Aseta riis keskmist suurust potti ja vala peale kolm klaasi külma vett. Pane pott tulele. Kui vesi hakkab keema, keera kuumus väiksemaks, kata pott kaanega ja keeda riis veel 20 minutit. Pärast keetmist peab riis jääma pehmeks, aga ka natuke krõmps. Jahuta riis võimalikult kiiresti maha. Pane kuum riis kas puidust või keraamilisesse kaussi jahtuma.
2) Võta eraldi pott ja vala 1 tl soola, 1 sl õli, riisiäädikat (kuni pool klaasi) ja suhkrut (kuni 2 sl) maitse järgi. Keeda vedelik tasasel tulel suhkru sulamiseni. Seejärel jahuta vedelik. Vala jahtunud vedelik peene joana riisile, seda pidevalt segades. Riis tundub esialgu väga märg, aga see jääb riisi jahtumisel kuivamaks. Lase riisil enne sushi tegemist täielikult jahtuda.
3) Hakkame sushit valmistama. Aseta üks nori leht bambusmatile. Pane riis lehele õhukese kihina. Jäta alt äärest umbes 1 cm ulatuses vabaks ja ülevalt umbes ¼ lehest ruumi. Lõika avokaado ja kurk peenikesteks lõikudeks. Aseta lõhe, avokaado ja kurgi lõigud riisi peale (alumisse äärde ja horisontaalselt). Võta kausist külma vett ja tee vabaks jäänud lehe allosa märjaks. Seejärel rulli natuke riisi peale, kasutades matti. Tee ka ülejäänud osa lehest märjaks ja keera sushi rulli. Esimene sushi rull on valmis. Tee kolmas samm veel kolm korda läbi.
4) Haki sushi rullid terava veest läbikastetud noaga. Kaunista rullid mereandidest suupistemarjade ja wasabi pastaga. Serveerimiseks kasuta ka sojakastet.
Meie klass soovib kõigile head isu!